FAQ

Opstart

Dette ord dækker over hvor mange omkostninger der skal til for at netop din tryksag bliver til virkelighed. Dette "gebyr" varierer rigtig meget alt efter hvilken type af tryk der skal laves. Eksempelvis er opstart af digitaltryk som regel et engangsbeløb, hvorimod der ved offset/flexotryk kan være flere opstarter.

Opstart på digitaltryk dækker over medieskift, tid brugt ved specialordrer hvor opstart på offset/flexotryk dækker over antal farver/trykplader/kilichéer der skal fremstilles.

De forskellige trykkemetoder har forskellige fordele eller ulemper alt afhængig af din situation. Hvis du gerne vil have den billigste stykpris kan du ved fordel gøre brug af offset/flexotryk. Ulempen her er at leveringstiden er længere end ved eksempelvis digitaltryk.

Ved Skuub opererer vi med tre forskellige metoder, der på den måde sikrer os at vi kan klare lige præcis dine ønsker.

Offset/Flexotryk - Høj opstartspris

 • Billigste stk. pris
 • Stor volume
 • Lang produktionstid
 • Denne printform bliver som regel benyttet ved produktionen af eksempelvis slikposer, store paller logovand eller mange kilo bolsjer 

Digitaltryk - Lav opstartstid

 • Dyreste stk. pris
 • Lav volume
 • Hurtigste produktionstid
 • Denne printform bliver som regel brugt ved hastesager, små volumer eller specialordrer

Puljetryk - Lav opstartspris

 • Lav stk. pris
 • Stor volume
 • Dikteret produktionstid
 • Ved puljetryk bliver din ordre samlet med andre lignende ordrer og produceret på samme tid i et fast interval. På den måde deles alle kunder i puljen om opstartsomkostningerne. Printformen bruges ofte ved vores logovand og BestPrice-produkter. 

Opstart ved genbestilling

Du kan spare mange penge ved opstart ved at genbestille en ordre. Ved en genbestilling slipper du for de store omkostninger, da trykplader, grafisk arbejde o. lign. allerede er lavet og det blot er at trykke din sag igen. Ved genbestilling er der som regel kun én opstart, som f.eks. kan dække over et lille håndteringsgebyr.

Min tryksag har kun én farve?

Det er desværre ikke helt så simpelt som det lyder. En trykmaskine bruger som standard 4 farver:

 • Cyan
 • Magenta
 • Yellow
 • Keycolor

Af de fire farver får man farvesystemet "CMYK" der er et af de mest anvendte systemer i trykkerimaskiner og printere. Men ud over de fire farver, kan man i nogle trykmaskiner få tilføjet endnu en "farve" som f.eks. pantone, lak, dæk hvid eller lignende.

Har dit logo eksempelvis en grøn farve vil din sag som minimum bestå af to farver, da vi skal blande Cyan og Yellow, for at opnå den grønne farve. Dette kan dog klares som én farve, hvis der kan benyttes Pantone-farver.

Pantone-farver er rene farver. Det vil sige, at det er en farve der er defineret på forhånd, og som kan tilføjes som den specielle farve - ud over CMYK. Pantone-farver er ikke en mulighed på alle typer tryksager, og aldrig på digitaltryk. 

Dækhvid

Hvornår skal dækkehvidt bruges?

Når dit motiv trykkes på sølv- eller transparent folie vil farverne i dit motiv blive let gennemsigtige. For at undgå dette, kan vi tilføje et "dækhvid" underlag for hele eller dele af dit design, gældende som en femte farve i tryksagen. 

Farvet tryk på transparent medie

På første eksempel er der anvendt dækhvid under det sorte tryk (billedet til venstre), og her står den sorte farve skarpt. På det andet eksempel (billedet til højre) er der ikke anvendt dækhvid. Her er den sorte farve let gennemsigtig. I dette eksempel er der brugt henholdsvis én og to farver - altså 100% sort samt dækhvid. 

Eksempel 1: Anvendt dækhvid

Full color tryk på metallisk medie

På første eksempel er der anvendt dækhvid under trykket, og her fremstår farverne skarpt. På det andet eksempel er der ikke anvendt dækkehvid, og her fremstår farverne svagere. I dette eksempel er der brugt henholdsvis 4 og 5 farver - altså CMYK samt dækhvid.

Princippet gælder med alle type farver og på alle typer transparente og metalliske emner - f.eks. også vandflasker, dåser og poser. Det er muligt kun at anvende dækhvid under udvalgte dele af dit tryk - f.eks. kun under dit logo. Herved kan du bevare den metalliske eller transperante effekt på den øvrige baggrund. Samme princip gælder, hvis du f.eks. ønsker en transparent baggrund men hvidt logo.

Har du spørgsmål?

Så er du mere end velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi er også så heldige at have egne grafikere klar til at hjælpe og vejlede dig til den absolut bedste løsning for netop din sag.